Krok 1: Zacznij od wielkości porcji
- - Zwróć uwagę na wielkość porcji (ilość, którą ludzie zazwyczaj spożywają za jednym razem) oraz liczbę porcji w opakowaniu.
- - Porównaj wielkość swojej porcji (ilość, którą faktycznie zjadasz) z wielkością porcji podaną na etykiecie. Informacje o wartościach odżywczych odnoszą się do wielkości porcji, więc jeśli wielkość porcji to jedna filiżanka, a ty zjesz dwie, otrzymasz dwa razy więcej kalorii, tłuszczu i innych składników odżywczych niż podano na etykiecie.
Krok 2: Sprawdź całkowitą liczbę kalorii
- - Dowiedz się, ile kalorii znajduje się w jednej porcji.
- - Wybierając odpowiednią dietę na portalu Cateromarket znajdziesz wszystkie istotne informacje oraz opinie odnośnie różnego rodzaju diet, które są dostosowane do różnych potrzeb klientów. Sprawdź na https://cateromarket.pl/catering-dietetyczny/gdansk
Krok 3: Niech procentowa dzienna wartość będzie przewodnikiem
- - Procentowa dzienna wartość pomoże ocenić, jak dany produkt pasuje do Twojego planu żywieniowego. Procentowa wartość dzienna odnosi się do całego dnia, a nie tylko do jednego posiłku czy przekąski. Wartości dzienne to średnie poziomy składników odżywczych dla osoby spożywającej 2000 kalorii dziennie. Produkt spożywczy o 5% dziennego zapotrzebowania tłuszczu dostarcza 5% całkowitej ilości tłuszczu, którą powinna spożywać osoba spożywająca 2000 kalorii dziennie.
- - Możesz potrzebować więcej lub mniej niż 2,000 kalorii dziennie. Dla niektórych składników odżywczych możesz potrzebować więcej lub mniej niż 100% dziennego zapotrzebowania.
- - Niska wartość to 5% lub mniej. Celuj w niską zawartość tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans, cholesterolu i sodu.
- - Wysoka zawartość to 20% lub więcej. Celuj w dużą ilość witamin, minerałów i błonnika.
Krok 4: Sprawdź terminy żywieniowe
- - Niskokaloryczny: 40 lub mniej kalorii na porcję.
- - Niska zawartość cholesterolu: 20 miligramów lub mniej i 2 gramy lub mniej tłuszczów nasyconych na porcję.
- - Obniżona zawartość: Co najmniej 25% mniej określonego składnika odżywczego lub kalorii niż w zwykłym produkcie.
- - Dobre źródło: Zapewnia co najmniej 10 do 19% Dziennej Wartości określonej witaminy lub składnika odżywczego na porcję.
- - Doskonałe źródło: Dostarcza co najmniej 20% lub więcej Dziennej Wartości określonej witaminy lub składnika odżywczego na porcję.
- - Bezkaloryczny: Mniej niż pięć kalorii na porcję.
- - Beztłuszczowy/bezcukrowy: Mniej niż ½ grama tłuszczu lub cukru na porcję.
- - Niska zawartość sodu: 140 miligramów lub mniej sodu na porcję.
- - Wysoka zawartość: Zapewnia 20% lub więcej dziennej wartości określonego składnika odżywczego na porcję.
Krok 5: Wybieraj produkty o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, cukrów dodanych i sodu
- - Spożywanie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych, cukrów dodanych i sodu może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.
- - Tłuszcze nasycone i tłuszcze trans są związane z podwyższonym ryzykiem chorób serca.
- - Spożywanie zbyt dużej ilości dodanego cukru utrudnia zaspokojenie zapotrzebowania na składniki odżywcze w ramach zapotrzebowania na kalorie.
- - Wysoki poziom sodu może przyczynić się do wysokiego ciśnienia krwi.
- - Pamiętaj, aby dążyć do niskiego procentu dziennego zapotrzebowania tych składników odżywczych.
Krok 6: Dostarczaj wystarczającą ilość witamin, minerałów i błonnika
- - Jedz więcej błonnika, potasu, witaminy D, wapnia i żelaza, aby utrzymać dobry stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, takich jak osteoporoza i anemia.
- - Wybieraj więcej owoców i warzyw, aby uzyskać więcej tych składników odżywczych.
- - Pamiętaj, aby dążyć do wysokiego procentu dziennego zapotrzebowania tych składników odżywczych.
Krok 7: Weź pod uwagę dodatkowe składniki odżywcze
Ważne jest również, aby wiedzieć o dodatkowych składnikach odżywczych na etykiecie z faktami żywieniowymi.
- - Białko: Procentowa wartość dzienna dla białka nie jest wymagana na etykiecie. Jedz umiarkowane porcje chudego mięsa, drobiu, ryb, jaj, niskotłuszczowego mleka, jogurtu i sera, a także fasoli i grochu, masła orzechowego, nasion i produktów sojowych.
- - Węglowodany: Istnieją trzy rodzaje węglowodanów: cukry, skrobia i błonnik. Jedz pełnoziarniste pieczywo, płatki śniadaniowe, ryż i makaron oraz owoce i warzywa.
- - Cukry: Węglowodany proste, lub cukry, występują naturalnie w żywności, takiej jak owoce (fruktoza) i mleko (laktoza) lub pochodzą z rafinowanych źródeł, takich jak cukier stołowy (sacharoza) lub syrop kukurydziany. Cukry dodane są uwzględnione na zaktualizowanej etykiecie z informacją o wartości odżywczej. Wytyczne Dietetyczne dla Amerykanów na lata 2020-2025 zalecają spożywanie nie więcej niż 10% dziennych kalorii z cukrów dodanych.
- - Żywność zawierająca więcej niż jeden składnik musi mieć listę składników na etykiecie. Składniki są wymienione w porządku malejącym według wagi. Te, które występują w największych ilościach, są wymienione jako pierwsze. Informacje te są szczególnie pomocne dla osób z nadwrażliwością pokarmową, tych, którzy chcą unikać wieprzowiny lub skorupiaków, ograniczyć ilość dodawanych cukrów lub osób preferujących dietę wegetariańską.
Komentarze (0)