• 19 kwietnia 2024

Zachowanie higieny na najwyższym poziomie jest bardzo ważne w brany gastronomicznej. Stąd też dużym zainteresowaniem cieszą się rozwiązania ze stali nierdzewnej, łatwe do utrzymania w czystości. W kuchniach restauracyjnych bardzo często montowane są nowoczesne odwodnienia liniowe albo praktyczne wpusty podłogowe umożliwiające odwodnienie punktowe. Jeśli zastanawiasz się nad wyborem sanitarnego wyposażenia kuchni, podpowiemy Ci, jakie funkcjonalne rozwiązania sprawdzą się w restauracjach, barach szybkiej obsługi, stołówkach itd.

Sanitarne wyposażenie nowoczesnej kuchni

Poszczególne elementy wyposażenia kuchni w restauracji, na stołówce lub w hotelu powinny być funkcjonalne i jednocześnie umożliwiać zachowanie maksymalnej higieny podczas przygotowywania posiłków. Oto sanitarne rozwiązania dla branży gastronomicznej, które sprawdzą się w każdej kuchni:

  • - niezawodne okapy ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej – okap to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Prawidłowo zamontowany okap ze stali odprowadzi opary i zapachy, które powstają podczas gotowania, a także nadmiar ciepła. U renomowanych producentów rozwiązań dla gastronomii możliwe jest indywidualne zamówienie okapu do konkretnego lokalu;
  • - stalowe stoły do wstępnej obróbki produktów spożywczych – stoły robocze, na których można higienicznie pokroić mięso, owoce, warzywa itd. W zależności od potrzeb można zdecydować się na stół z powierzchnią roboczą o równej wysokości lub wyposażony w specjalny rant, który uniemożliwi zsuwanie się produktów. Dobrym wyborem ze względów higienicznych będzie stół wyposażony w ociekacz;
  • - regały ociekowe z kółkami – to wykonane z wysokiej jakości regały jezdne, które wykorzystywane są w branży gastronomicznej do ociekania umytych naczyń, a także produktów spożywczych, jak ryby czy mięso. Tego typu regały są dobrym rozwiązaniem również do transportu wewnętrznego. W razie potrzeby mogą zostać wyposażone w zawór kulowy;
  • - wózki jezdne ze stali nierdzewnej – są one przeznaczone do transportu wewnętrznego różnego typu produktów spożywczych, sprawdzą się także, gdy konieczne są podwyższone standardy sanitarne. Wózki tego rodzaju wykorzystywane są zarówno w lokalach gastronomicznych, jak i w piekarniach, masarniach itd.

Praktyczny system odwodnienia

Chyba każdy przyzna, że efektywne systemy odwodnienia w obiektach gastronomicznych jest bardzo ważny. Stosunkowo często stosuje się niezawodne odwodnienia liniowe – sprawdzają się one zarówno w kuchniach, jak i na zapleczach sanitarnych. Do montażu systemu wykorzystywany są najczęściej kanały ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej. Odwodnienia liniowe rynnowe cechują się dużą szerokością. Jeśli nie jest potrzebna tak duża szerokość hydrauliczna, dobrym rozwiązaniem mogą okazać się kanały szczelinowe.

Jeśli chodzi o odwodnienie w gastronomii często stosowane są także systemy punktowe. W tym przypadku montuje się specjalne wpusty podłogowe ze stali, które renomowani producenci oferują z rusztem, syfonem oraz koszem osadczym. Najczęściej wybieranym rozwiązaniem jest kratka z rusztem kratowym lub drabinowym (ten wariant wytrzymuje duże obciążenie).

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Top