• 19 kwietnia 2024

​Prawdopodobnie każdy z nas miał okazję spróbować włoskiej pasty, tiramisu lub pizzy neapolitańskiej. Przysmaki ze słonecznej Italii są znane na całym świecie. Korzenie kuchni włoskiej sięgają IV wieku p.n.e. W epoce renesansu, gotowanie urosło w Italii do rangi sztuki, porównywalnej do malowania lub rzeźbiarstwa. Sukces włoskiej kuchni leży jednak w prostocie. Jej sekret to tradycyjne, domowe dania, wykonywane z najwyższej jakości składników.

Lokalne produkty - bogactwo Półwyspu Apenińskiego

Włochy można podzielić na dwadzieścia regionów kulinarnych. Dla każdego z nich charakterystyczne są inne produkty i potrawy. Neapol słynie oczywiście z pizzy, która zdobyła sławę dopiero, gdy dotarła do Ameryki, wraz z imigrantami. Warto jednak pamiętać, że prawdziwa neapolitańska pizza jest przyrządzana wyłącznie z użyciem pomidorów, świeżej bazylii i oliwy z oliwek extra vergine oraz opcjonalnie serów, a nie ciężkich sosów i niezliczonych dodatków. Do tradycyjnych pizz neapolitańskich należą: 

  • - pizza Marinara: pomidory San Marzano, świeży czosnek i suszone oregano,
  • - pizza Margherita z serem mozzarella fior di latte (z mleka krowiego), pomidorami San Marzano, liśćmi świeżej bazylii i oliwą z oliwek extra virgin,  
  • - pizza Margherita z serem mozzarella di bufala (z mleka bawolego), pomidorami San Marzano, liśćmi świeżej bazylii i oliwą z oliwek extra virgin.

Odwiedzając Neapol warto spróbować pizzy w jednym z kultowych lokali. L’Antica Pizzeria da Michele zyskała sławę, gdy kręcono w niej film „Jedz, módl się, kochaj” z Julią Roberts. Lokal przyciąga gości z całego świata, a o wolny stolik trudno nawet poza wysokim sezonem. Przy jednej z głównych ulic Centro Storico Napoletano, Via dei Tribunali mieści się kolejna ze świątyń włoskiej pizzy. Gino Sorbillo działa nieprzerwanie od lat 30-tych XX wieku i zachwyca gości autentycznym smakiem swoich wyrobów. Miłośnicy włoskich smaków. Smakosze z pewnością chętnie spróbują pizzy w najstarszym lokalu w mieście. Antica Pizzeria Port'Alba może poszczycić się historią sięgającą 1738 roku i jest oficjalnie uznawana za pierwszą pizzerię na świecie, która nadal działa. Poznając smak oryginalnej pizzy z Neapolu warto spróbować odtworzyć go w domu. Z oryginalnymi produktami kuchni włoskiej nie będzie to trudne. 

Bolonia to przede wszystkim spaghetti bolognese. Długi, cienki makaron ugotowany al dente tradycyjnie jest podawany z sosem pomidorowym i mielonym mięsem.

Wszyscy miłośnicy włoskiej kuchni doskonale znają również dobrodziejstwa regionu Emilia-Romania. Słynie on głównie z tortellini - soczystych pierożków nadziewanych mięsem lub serem. W sąsiednim regionie Veneto, spróbujemy doskonałych ryb i owoców morza, z których przygotowuje się aromatyczną zupę (Zuppa di Pesce). Popularne są również mięsa: dziczyzna oraz szynka parmeńska, surowa wędlina wytwarzana tradycyjnymi metodami z całego udźca wieprzowego. 

Właśnie w tej okolicy produkuje się słynny parmezan, ziarnisty i kruchy ser z mleka krowiego, używany do przystawek, makaronów i pizzy. Innym serem, wyrabianym głównie na północy Włoch, jest gorgonzola. Podczas dojrzewania, wprowadza się pleśń, aby nadać jej wyjątkowy smak i aromat. Gorgonzola to stały element deski serów. Doskonale komponuje się ze smakiem winogron lub czerwonego wina. 

Na południu Włoch powstaje mozzarella. Prawdziwy ser, wykonywany według receptury, przekazywanej przez rolników z Kampanii z pokolenia na pokolenie, produkuje się z mleka bawolic. Włosi wytrwale walczą, aby mozzarelli z mleka krowiego nie można było nazywać ich tradycyjnym produktem.

Południe Włoch może pochwalić się też oliwą extra vergine oraz soczystymi pomidorami, dojrzewającymi na słońcu. Wśród mięs, największą popularnością cieszy się baranina, przyrządzana z rozmarynem i tymiankiem. Rozmaryn zawdzięcza swój niezwykły aromat obecności olejków eterycznych, a dodatkowo ułatwia trawienie tłustych mięs. Tymianek z kolei, słynie z orzeźwiającego aromatu oraz gorzko-pikantnego smaku. Ze starannie wyselekcjonowanych odmian oliwek i włoskich trufli powstaje najbardziej luksusowy dodatek do dań - oliwa truflowa (olio extravergine al tartufo). Jej aromat doda wykwintności każdej recepturze.

W Trydencie, ogromną popularnością cieszą się gnocchi - delikatne kluski na bazie ziemniaków, mąki i jaj. Typowym daniem mięsnym jest carpaccio, bardzo cienko pokrojone plastry surowej wołowiny z dodatkiem oliwy, rukoli, oliwek i startego parmezanu.

Prawdziwa kuchnia włoska w Polsce

Kluczem do przyrządzenia potraw, które będą smakować tak, jak w słonecznej Italii, jest znalezienie autentycznych, włoskich składników. Warto szukać osób, które w swojej codziennej pracy kierują się pasją. Marka Bottega del Gusto została założona przez Włocha. Powstała z tęsknoty za klimatem włoskich miasteczek. Pełna oferta Bottega del Gusto jest dostępna na deli2, platformie skupiającej dostawców produktów premium. Kilka tysięcy oryginalnych produktów z Włoch czeka na Ciebie w delikatesach online, są to wysokogatunkowe składniki, takie jak sery, mięso, makarony czy owoce morza, pozwalające odtworzyć prawdziwe, włoskie receptury w domowym zaciszu. Kuchnia włoska łączy produkty świeże, dojrzewające oraz przetwory,  wszystko to znajdziesz w sklepie internetowym Deli2.pl. 

Gioia di vivere, czyli radość życia po włosku

Wakacje we Włoszech kojarzą się nie tylko z pyszną kuchnią, ale też swobodną atmosferą. Od mieszkańców Półwyspu Apenińskiego możemy uczyć się umiejętności celebrowania codziennych chwil, a szczególnie posiłków.

Włosi rozpoczynają dzień słodkim śniadaniem. Zazwyczaj wybierają delikatne wypieki z ciasta francuskiego, rogaliki lub kruche ciastka nadziewane czekoladą. Uzupełnieniem posiłku jest oczywiście aromatyczna kawa. Napoje z mlekiem, jak cappuccino lub latte, pije się wyłącznie do godziny 11.00. Sprawa wygląda inaczej w przypadku espresso, wypijanego zazwyczaj w pośpiechu przy barze. Włosi decydują się na mocną, czarną kawę, bez względu na porę dnia lub nawet nocy.

Po śniadaniu, popularnością cieszą się appetizery, czyli szybkie przekąski. Mogą to być kawałki pizzy, faszerowane warzywa lub świeża sałata z dodatkiem oliwy i soku z cytryny. Włosi często sięgają też po arancini, przysmak kuchni sycylijskiej. Są to panierowane ryżowe kulki o niesamowitej teksturze, przygotowywane zazwyczaj z ragù, sosem pomidorowym i mozzarellą.

Główny posiłek dnia jest dla Włochów prawdziwą celebracją. Zazwyczaj spożywa się go późnym popołudniem. Rozpoczyna się od warzywnej przystawki np. chrupiącej bruschetty z oliwą i pomidorami. Następnie przychodzi czas na danie główne: makaron z sosem ze świeżych składników albo aromatyczne mięso i ryby z dodatkiem grillowanych warzyw. Zwieńczeniem posiłku jest oczywiście pyszny deser. Może to być pachnące kawą tiramisu lub delikatna, śmietankowa panna cotta.

Trudno wyobrazić sobie włoską kuchnię bez wyśmienitych win. Podczas zakupu, powinniśmy zwracać uwagę na oznaczenia, gwarantujące jakość produktu. Certyfikat DOC gwarantuje, że wino pochodzi z określonego regionu, szczepu oraz spełnia wymagania, co do technologii produkcji i dojrzewania. Jeszcze bardziej rygorystyczne są warunki otrzymania atestu DOCG. Producent musi spełnić powyższe wymagania, a dodatkowo, wino zostaje poddane analizie i komisyjnej degustacji. Ściśle wyselekcjonowane włoskie trunki marki Wine Avenue oraz Mielżyński wzbogacają smak obfitych kolacji. Trudno wyobrazić sobie pieczeń cielęcą lub gulasz z dzika bez dojrzałego, czerwonego wina. Ryby, owoce morza lub gotowany kurczak nabiorą nowego wymiaru, dzięki białemu, półwytrawnemu winu. Jeśli jednak drób jest pieczony, Włosi zawsze połączą go z orzeźwiającym winem różowym.

Kuchnia włoska zawdzięcza swoją sławę produktom najwyższej jakości.  Włosi do perfekcji opanowali sztukę tworzenia wykwintnych dań z prostych składników. Powinniśmy jednak pamiętać, że tylko oryginalne, włoskie produkty z oferty Deli2.pl pozwolą wyruszyć w kulinarną podróż do słonecznej Italii.

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Top