• 28 maja 2022

Obecnie na rynku możemy znaleźć bardzo szeroką ofertę tłuszczy, nadających się zarówno do smażenia płytkiego, jak i głębokiego. Jak wybrać najzdrowsze rozwiązania? Które z tłuszczy pozwolą nam zaoszczędzić sporą liczbę kalorii w przypadku, gdy znajdujemy się na diecie lub po prostu chcemy jeść zdrowiej? Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów do codziennych inspiracji. 

Jaki olej do smażenia wybrać?

Wybierając zdrowe oleje do smażenia, należy wziąć pod uwagę wymagany czas obróbki posiłku oraz głębokości tłuszczu, która musi zostać użyta do przyrządzenia konkretnego dania. Produkty należy zawsze wykładać na tłuszcz odpowiednio nagrzany, dzięki czemu skutecznie zmniejszymy ilość jego pochłaniania w trakcie obróbki. Niekorzystnemu procesowi utleniania tłuszczu możemy skutecznie przeciwdziałać, dodając do potrawy odpowiednie zioła oraz przyprawy. Najczęściej wybieranymi przez dietetyków alternatywami będzie oliwa z oliwek oraz olej kokosowy. Jeżeli zależy nam na nadaniu potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, możemy wykorzystać w tym celu masło czosnkowe, w przypadku osób będących na diecie idealnym rozwiązaniem okażą się masła w sprayu, pozwalające przygotować niskokaloryczne potrawy. 

Jaki olej najlepiej nadaje się do smażenia głębokiego?

Oleje do smażenia głębokiego powinny charakteryzować się wysoką stabilnością termiczną, z ich wykorzystaniem przygotujemy wyśmienite frytki, placki oraz słodkie desery takie jak np. popularne churros. Rafinowana oliwa z oliwek będzie odpowiednim wyborem, który dzięki zachowaniu odpowiedniej temperatury pozwoli na przyrządzenie prawdziwych smakołyków. Dobrym rozwiązaniem w przypadku smażenia na głębokim tłuszczu okaże się też olej rzepakowy, który odznacza się wysoką temperaturą dymienia. Popularne ostatnio masło klarowane i olej kokosowy to wysoce stabilne tłuszcze, bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które również warto wykorzystać w swojej diecie. Nie należy jednak przesadzać z ilością. Udział tego typu tłuszczów w naszym codziennym jadłospisie, nie powinien przekroczyć dziesięciu procent naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. 

Oleje w sprayu 

Jakościowe oleje w sprayu będą stanowiły zdrową alternatywę, dla wszystkich tych, którym zależy na pozbyciu się z codziennych posiłków zbędnych kalorii. Tego typu produkt pozwoli równomiernie rozprowadzić cienką warstwę masła czy oleju na patelni, na której smażymy nasze potrawy.  Dzięki tego typu nowoczesnym rozwiązaniom będziesz mógł delektować się oryginalnym smakiem smażonych potraw, pozbywając się ich nadmiernej kaloryczności i ciężkości. Korzystając z olejów w sprayu, unikniesz także przywierania poszczególnych produktów do spodu patelni.  Oleje w sprayu to rozwiązanie idealnie sprawdzające się w przypadku wszystkich osób będących na diecie, które chcą zadbać o swoją linię i zrzucić zbędne kilogramy. Wypróbuj tego typu oleje w różnych smakach, nadające wszystkim twoim potrawom niepowtarzalnego smaku oraz aromatu. 

Postaw na zdrowe rozwiązania w swojej kuchni, które pozwolą ci jeść zdrowo. Oleje o odpowiednim składzie pozwolą uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze w diecie. 

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Top